بازرسی فنی لیفتراک
در مبحث لیفتراکها، یکی از مهمترین ابعاد، بعد بازرسی آنها و اطمینان از امنیت، صحت و دقت بالا در عملکرد آنها تحت شرایط ایمن است؛ ازاینرو بسیار مهم است که این بعد را در مورد تمامی تجهیزات ازجمله لیفتراکها با دقت و تخصص کافی اجرا نماییم تا از بروز حوادث جانی و مالی پیشگیری شود.
همانگونه که در علم پزشکی تأکید بر این میشود که علاوه بر بررسیهایی که خودمان میتوانیم از شرایط فیزیکی و روحی و روانی خودمان داشته باشیم و تستهای بصری و لمسی جهت شناسایی برخی موارد، لازم است هر ۶ ماه یکبار نیز به پزشک مراجعه نماییم تا چکاپها و آزمایشهای جامع را برای ما تجویز شود و باعث خواهد شد که در صورت زمینه یا ایجاد مشکل یا بیماری آن را بهموقع شناسایی کنیم و بهموقع تحت درمان قرار دهیم و از پیشرفت آن پیشگیری نماییم، در بحث مربوط به بازرسیهای تجهیزات نیز، این همان روالی است که بازرسیهای منسجم در صنایع گوناگون ازجمله در لیفتراکها ایجاب میکند انجام شود؛ یعنی علاوه بر بازرسیهای بصری و روزانه، بازرسیهای ادواری نیز در فواصل زمانی تعریفشدهای انجام گیرد.
توجه به این نکته ضروری است که مانند تمامی تجهیزات، لیفتراکها نیز دارای انواع متعددی هستند و طبیعتاً نمیتوان الزامات بازرسیها را برای تمامی آنها دقیقاً مشابه لحاظ کرد؛ پس لازم است با توجه به نوع لیفتراک الزامات بازرسی منحصر به خود آن لیفتراک تنظیم و ارزیابی شود. یعنی نمیتوان گفت که یک نوع چکلیست برای تمامی لیفتراکها لازم است مورداستفاده قرار گیرد. تمامی خدمات تعمبرات سرویس و خرید و فروش لیفتراک در تعمیرگاه لیفتراک مهران ارائه میشود.
چرا بازرسی روزانه لیفتراک اهمیت دارد؟
میتوان گفت اجرای بازرسیهای روزانه بدون دقت کافی یا با سهلانگاری و قصور در این بعد، میتواند تفاوتی بین یک روز کاری عادی و یک روز فاجعهآمیز را ایجاد نماید؛ بنابراین جای هیچگونه سهلانگاری و کوتاهی و تعللی در این قضیه وجود ندارد و با طی یک روال بازرسی کامل و جامع و دقیق میتوانیم از بروز حوادث بسیاری جلوگیری کرده و ضمن ایجاد محیطی با امنیت بالا، باعث ارتقاء بهرهوری نیز باشیم.
در تکمیل تأکید برای بازرسیهای روزانه میتوانیم به این موضوع اشارهکنیم که بازرسیهای روزانه از تجهیزات مختلف ازجمله لیفتراکها میتواند یک سرمایهگذاری باشد با صرف زمان کم اما با بازدهی بسیار بزرگ در ایمنی، کارایی، آرامش خاطر و تأمین جانی. بنابراین بسیار مهم است که بازرسیهای روزانه تجهیزات ازجمله لیفتراکها را بهعنوان بخشی از روتینهای روزانه در محیطهای صنعتی قرار دهیم و بدون اطمینان از انجام آن به سراغ کار کردن با آن نرویم.
بیشتر ببینید: ارتقاء لیفتراک به چه معناست؟
چکلیست بازرسی روزانه لیفتراک برای عملکرد روزانه
در راستای اهمیت مقوله بازرسی لیفتراک که در این مقاله با آن آشنا شدیم، حال میخواهیم ببینیم چکلیست روزانه لیفتراک چیست و شامل چه آیتمهایی است و با نحوه کار کردن با این چکلیست را نیز آشنا شویم.
بسیار مهم است که علاوه بر بازرسی ادواری لیفتراکها در فواصل زمانی مشخص و در کنار آن، بهطور روزانه نیز مورد ارزیابی و بازرسیهای کاملاً دقیق و صحیح قرار گیرند؛ انجام این بازرسیها کمک میکند تا بسیاری از مشکلات در مراحل اول و پیش از آنکه به فاجعه تبدیل شود شناساییشده و اقدامات بر روی آنها انجام گیرد. حال میخواهیم ببینیم این چکلیست شامل چه مواردی خواهد بود.
چکلیست ایمنی
در نظر داشته باشیم که حضور وسایل ایمنی بسیار مهم حیاتی و تعیینکننده است؛ ازاینرو لازم است یکبهیک آنها را مورد ارزیابی قرار دهیم که ازجمله آنها میتوان به موارد زیر اشاره داشت:
دارا بودن و کارکرد صحیح بوق، آلارم دندهعقب، کمربند ایمنی، دوربینها، سایر سیستمهای هشداردهنده و غیره.
در اینجا نیز لازم است این نکته را یادآور شویم که در مواقع بحرانی، مواقع اضطراری و مواقع بروز حادثه وجود و عملکرد ایمن و صحیح این وسایل میتواند تفاوتی بین مرگ و زندگی را ایجاد کند؛ پس در اجرای آنها دقت کافی را داشته باشیم
بازرسی چشمی یا بازرسی بصری
همانگونه که عنوان بازرسی چشمی یا بصری نیز گویاست، شامل نوعی از بازرسی هست که توسط نگاه کردن کامل به لیفتراک، بدون تجهیزات خاصی اتفاق میافتد. در این مرحله یک نگاه جامع و البته تخصصی به لیفتراک میاندازیم و در این نگاه کردن لازم است به دنبال مواردی شامل موارد زیر باشیم:
فرسودگیها، پارگیها، خوردگیها در قطعات مختلف، نشتی در سیستمها، بررسی لاستیکها، بررسی چنگالها، بررسی علائم هشداردهنده و بررسی سایر قسمتها و سایر آسیبهایی باشیم که توسط چشم قابلمشاهده است.
همانطور که اشاره کردیم، بررسی چشمی شامل نگاه کردن جامع خواهد بود؛ یعنی لازم است تمامی قطعات، اجزا و قسمتهای مختلف لیفتراک را مورد ارزیابی قرار دهیم که در قسمت بالا صرفاً به نمونههایی از آنها اشاره شد.
بررسی عملیاتی
در این مرحله از بازرسی یا بررسی لازم است که لیفتراک را روشن نموده و تستهایی را بر روی آنها انجام دهیم؛ یعنی عملکرد قسمتهایی را که در روشن بودن لیفتراک کار خود را انجام میدهند، مورد ارزیابی قرار دهیم که ازجمله این قسمتها میتوان به: عملکرد صحیح و دقیق سیستم ترمز و عملکرد کنترلهای هیدرولیک اشاره داشت.
کلیاتی بر ایمنی و بازرسیها و سرویسهای روتین دورهای لیفتراکها
در قسمت قبل در مورد اهمیت و نقش تعیینکننده «بازرسیهای روزانه» لیفتراکها صحبت کردیم. در کنار اهمیت بالای بازرسیهای روزانه بهعنوان بخشی از پایه و اساس کار، لازم است برای نگهداری لیفتراکها و تجهیزات در وضعیت خوب و پایدار و ایمن، علاوه بر اجرای چکلیستهای روزانه، روالهای نگهداری ماهانه و چند ماه یکبار نیز مبتنی بر چارچوبهای استاندارد تعریف و تنظیم و بهطور دقیق و صحیح اجرا کنیم.
برای مثالی در رابطه با بازرسیهای دورهای نیز میتوان گفت، اگر انجام بازرسیهای روزانه در لیفتراکها را بهمثابه مسواک زدن لحاظ کنیم که روزانه آنها را بهطور منظم انجام میدهیم، بازرسیها و نگهداریهای دورهای ازجمله ماهانه و فصلی را نیز میتوانیم بهمثابه مراجعه کردنهای ادواری به پزشک یا دندانپزشک برای بررسیهای عمیقتر لحاظ کنیم.
پایبندی و اجرای صحیح و اصولی برنامههای ماهانه و فصلی و سرویس و نگهداری لیفتراک میتواند مشکلات را در مراحل اولیه و نیز مشکلات بالقوه را شناسایی کرده و با رفع آنها علاوه بر کارکرد بهینه دستگاه و افزایش بازدهی و ایمنی آنها باعث ارتقا طول عمر تجهیزات نیز باشد.
همچنین ببینید: معرفی قطعات لیفتراک و کاربرد آن ها
حوزههای مربوط به بازرسیهای دورهای علاوه بر روزانه
ازجمله حوزههای اساسی که لازم است در آنها بازرسیهای دورهای انجام گیرد را میتوانیم به شرح زیر نام ببریم.
دستگاههای ایمنی
میدانیم که قابلیتهای ایمنی لیفتراک بهعنوان سپر بلا در برابر آسیبها و حوادث بحرانی عمل میکند؛ درنتیجه لازم است در طول بازرسیهای خود آنها را مورد ارزیابی همهجانبه قرار دهیم و از عملکرد صحیح و دقیق و ایمن آنها اطمینان حاصل نماییم.
عملیات روان کاری
بدیهی است که در طول زمان، بالأخص قطعات متحرک در تجهیزات ازجمله در لیفتراکها به دلیل اینکه بهطور دائم با یکدیگر برخورد میکنند، دچار ساییدگیهایی میشوند که در این راستا اجرای منظم و اصولی عملیات روان کاری میتواند به بهبود عملکرد آنها و حفظ عملکرد بهینه آنها در طول زمان کمک کرده و نیز باعث افزایش طول عمر آنها شود.
بررسی سطوح مایعات
مایعات را در لیفتراکها میتوان بهمثابه خون در بدن لحاظ کرد؛ یعنی وجود آنها و چکاپ منظم آنها مانند ضرورت چکاپ های خونی جامع چندماهه، برای عملکرد لیفتراک بسیار ضروری است. در طول نگهداریها و بازرسیهای ماهانه و حتی سهماهه لازم است میزان مایعات مختلف از قبیل، سطح روغن، سطح مایع خنککننده، سطح مایع هیدرولیک، مورد ارزیابی قرارگرفته و در صورت لزوم و نیاز میزان آنها تنظیم شود.
تعویض فیلترها
همانگونه که فیلترهای ماشین نیازمند تعویض هستند، در لیفتراکها نیز لازم است فیلترها بهطور منظم تعویض شوند تا با ایجاد بستری تمیزتر، باعث عملکرد بهتر موتور آنها شود. خدمات تعمیرات لیفتراک با بهترین کیفیت در تعمیرگاه لیفتراک مهران فقط کافیست تماس بگیرید.
گامی به جلو با ارتقاء چکلیستها از کاغذی به دیجیتالی و مدرن
دیجیتالی کردن چکلیستها، علاوه بر کمک به محیطزیست میتواند باعث افزایش نظم شده و نیز دقت عملیات را ارتقا دهد و امکان پیگیری سوابق گذشته چکلیستها را نیز راحتتر نماید. در راستای کار کردن بهینه چکلیستهای دیجیتالی لازم است یک سری نکات را مدنظر داشته باشیم که ازجمله آنها میتوان به انتخاب سیستم نرمافزاری مناسب اشاره داشت.
مروری بر دستورالعمل سازمان OSHA: اداره ایمنی و بهداشت شغلی امریکا در مورد لیفتراکها
در این قسمت میخواهیم مروری داشته باشیم بر دستورالعملهای این سازمان در مورد لیفتراکها که ممکن است در آشنایی با روال انجام بازرسیها اطلاعات مفیدی را ارائه نماید.
هرگونه مشکل یا نقض فنی در طی انجام مرحله بازرسی را گزارش و در سریعترین زمان ممکن ASAP تعمیر نماییم و اجازه ندهیم که آن مشکلات باقی بمانند.
اپراتورهای لیفتراکها لازم است برای انجام بازرسیها دارای مدرک گواهینامه یا سرتیفیکیت باشند.
سوابق انجام بازرسیها لازم است به مدت حداقل ۳۰ روز نگاه داشته شوند و در بایگانی قرار گیرند.
همانگونه که متوجه شدیم ایجاد و بهروزرسانی چکلیستهای بازرسی لیفتراکها نهتنها باعث پیروی از قوانین میشود، بلکه موجب ایجاد محیط کاری امن میشود که اعضای آن بتوانند با امنیت خاطر کارهای خود را انجام بدهند.