لوگو لیفتراک مهران
نشانی
ازادگان غرب به شرق.بعد از خیابان ایرانخودرو دیزل
ساعات کاری
8 صبح الی 4 بعدازظهر

لاستیک لیفتراک

لاستیک لیفتراک

همه چیز راجع به لاستیک لیفتراک

لاستیک لیفتراک را می‌توان یکی از مهمترین قطعات به کار رفته در ساختار این نوع از وسایل نقلیه به شمار آورد. همان‌طور که می‌دانید لیفتراک‌ها می‌توانند با کمک این بخش فرایند حمل و نقل بار را به سرانجام برسانند. از سوی دیگر لاستیک¬ها نقش قابل توجهی در حفاظت از اپراتور و محموله دارند. در صورتی که این بخش از سلامت کافی برخوردار باشد از یک شکل کاملا دایره‌ای و گرد بهره‌مند خواهد بود و می‌توانید شاهد حرکت روان آن بر روی زمین باشید.

در غیر این صورت نیاز به خرید لاستیک لیفتراک و تعویض و جایگزینی آن خواهید داشت.در این مقاله به ارائه مطالبی در زمینه لاستیک لیفتراک و انواع آن خواهیم پرداخت و دلایل خرابی و نیاز به تعویض آن را مرور خواهیم کرد. 

انواع لاستیک لیفتراک

لاستیک‌ها و یا چرخ‌های لیفتراک را می‌توان طبق یک دسته‌بندی کلی در گروه لاستیک‌های بادی و توپر جای داد. به لاستیک بادی لیفتراک، لاستیک پنوماتیک نیز گفته می‌شود و لاستیک‌های توپر با عنوان چرخ‌های سنگی معروف و شناخته شده هستند.هر کدام از انواع این تایرها از ویژگی‌های خاص خود برخوردار شده‌اند و موارد مصرف و کاربرد آن‌ها با یکدیگر فرق می‌کند. در ادامه به این موضوع اشاره خواهیم کرد. پس اگر شما هم به دنبال کسب اطلاعات بیشتر در این زمینه هستید با تعمیرگاه لفتراک مهران همراه باشید.

لاستیک بادی یا پنوماتیک

چرخ لیفتراک از نوع بادی یا پنوماتیک از خاصیت انعطاف پذیری و یا الاستیکی بالایی برخوردار شده است. به همین دلیل می‌توانید از آن در سطوح ناهموار استفاده کنید تا شاهد ارتعاشات کمتری باشید.با این حال حواستان به تنظیم روان باد این تایرها باشد که نقش قابل توجهی در کاهش استهلاک‌ها داشته و کمک می‌کند تا تایر کمتر دچار سایش شود. از سوی دیگر تنظیم بودن باد تایر لیفتراک کمک می‌کند تا این وسیله از قدرت مانور بالاتری برخوردار شده و عملکرد آن هم بهینه‌تر باشد.

لاستیک توپر یا سنگی

لاستیک لیفتراک از نوع سنگی و یا توپر را نباید در سطوح ناهموار مورد استفاده قرار دهید. در واقع بهترین شرایط کاربرد این نوع تایر مواقعی است که در محیط و یا در طول مسیر اشیا برنده و تیز وجود دارند و یا مواد با خوردگی بالا در محیط کار مشاهده می‌شوند.این نوع لاستیک‌ها نسبت به نوع پنوماتیک از انعطاف پذیری بسیار کمتری برخوردار شده‌اند. همین عامل نیز کمک می‌کند تا ارتعاشات را به اپراتور انتقال دهند. در چنین وضعیتی اپراتور سیستم با خستگی زود هنگام روبرو خواهد شد و یا ممکن است کمردرد را تجربه کند.

علل خرابی لاستیک لیفتراک

از آنجایی که تایر و یا لاستیک یکی از اصلی‌ترین بخش‌های لیفتراک است، توجه به دلایل و علائم خرابی آن اهمیت بسیار زیادی دارد. این بخش را باید در زمان مناسب تعویض کرده و آن را از نوع با کیفیت خریداری کنید.در هنگام خرید لاستیک لیفتراک حواستان به شرکت سازنده آن هم باشد و این قطعه را از برندهای با تجربه و اصل خریداری نمایید تا با خرابی و نیاز به تعویض زود هنگام آن‌ روبرو نشوید. در ادامه به برخی از مهمترین دلایل خرابی چرخ لیفتراک و تعمیرات لیفتراک اشاره کرده‌ایم.

خرابی لاستیک لیفتراک

تاریخ انقضا

اتمام انقضا تایر لیفتراک یکی از مهمترین دلایل خرابی و نیاز به تعویض این قطعه است. در صورتی که این بخش تا زمان اتمام تاریخ انقضا به صورت مداوم کار کرده باشد، حتی اگر عملکرد بدون اختلالی هم داشته باشد، باید بلافاصله و با رسیدن این تاریخ تعویض شود.

اگر به این نکته توجه نداشته و از لاستیک تاریخ انقضا گذشته استفاده کنید، ممکن است با خطرات و آسیب‌های جبران ناپذیری روبرو شوید.

ترک خوردگی و یا شکافته شدن تایر

ممکن است تاریخ انقضای تایر لیفتراک شما سپری نشده باشد اما بر سطح آن ترک‌هایی را مشاهده کنید. در این وضعیت باید هرچه سریعتر دست به کار شده و به خرید لاستیک لیفتراک جدید دست بزنید.در حالت معمول ترک خوردگی و یا شکافته شدن در لاستیک‌های عقب خود را نشان می‌دهد و علت اصلی به وجود آورنده این وضعیت سرعت بیش از اندازه و یا استفاده بیش از حد از لاستیک است.ممکن است نامناسب بودن دمای سطح زمین و یا باد کردن بیش از اندازه تایر این شرایط را به وجود آورده باشد.

سائیدگی آج

یکی دیگر از مهمترین دلایل خرابی لاستیک لیفتراک، ساییدگی آج آن است. سائیدگی آج تایر لیفتراک بنا به دلایل متعددی اتفاق می‌افتد که از مهمترین این دلایل می‌توان به هماهنگ نبودن میزان بار آن‌ها اشاره کرد.اگر محور تراز نباشد و یا چرخ‌های عقب و جلو به شکل زاویه دار بسته شوند نیز امکان ساییده شدن آج تایر وجود دارد.

این رویداد در اثر عواملی از قبیل استفاده بیش از اندازه از دستگاه نیز اتفاق می‌افتد و یا ممکن است دلیل اصلی به وجود آورنده آن، بی کیفیت بودن لاستیک‌ها باشد.فرقی نمی‌کند که علت اصلی این رویداد کدام یک از موارد ذکر شده در بالا باشد، در هر صورت باید با مشاهده این علائم بلافاصله چرخ‌های لیفتراک را تعویض کنید.

کم شدن باد

در صورتی که وسیله نقلیه خود را در مدت زمان‌های طولانی بدون استفاده در یک محل قرار دهید ممکن است با کم باد شدن لاستیک های آن روبرو شوید. در چنین وضعیتی و با حرکت کردن لیفتراک، شاهد لرزش‌هایی خواهید بود که در هنگام غلت خوردن لاستیک‌ها خود را نشان می‌دهند.

حواستان به این نکته هم باشد که بی حرکت ماندن لاستیک لیفتراک برای مدت زمان‌های طولانی کمک می‌کند تا این بخش با دمای بالا و فشار زیاد روبرو شود. این دو عامل نیز نقش قابل توجهی در کم باد شدن تایر لیفتراک دارند.

دیگر دلایل خرابی لاستیک لیفتراک

علاوه بر موارد ذکر شده در بالا خراب شدن چرخ لیفتراک و نیاز به تعویض آن ممکن است به دلیل عواملی از قبیل جابجایی بار زیاد آن هم در مدت زمان‌های طولانی اتفاق بیفتد. این احتمال هم وجود دارد که دلیل اصلی خراب شدن این قطعه کار کردن در شرایط سرد و گرم باشد.

اگر تایر لیفتراک در تماس با مواد برنده باشد و یا با سطح تیز روی زمین برخورد داشته باشد نیز با خرابی روبرو خواهد شد. حواستان باشد که لاستیک بی‌کیفیت از برند سازنده نامعتبر خریداری نکنید. چراکه این عامل نیز نقش قابل توجهی در میزان خرابی‌های لاستیک خواهد داشت. همچنین برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد  لوازم یدکی استوک و نو لیفتراک  با کارشناسان ما تماس حاصل فرمایید.

جمع بندی 

در حال حاضر تولید کنندگان انواع لاستیک لیفتراک را با سایزها و اندازه‌های گوناگون طراحی و تولید کرده و برای ساخت این قطعه از جنس‌ها و متریال‌های گوناگونی استفاده می‌کنند.برای خرید این قطعه مهم و حیاتی باید به جنس لاستیک لیفتراک توجه داشته و آن را از شرکت‌هایی خریداری کنید که محصولات خود را به همراه کارت ضمانت و گارانتی معتبر و مناسب در اختیارتان قرار می‌دهند.

موجود است، هم‌اکنون میتوانید سفارش دهید!
ناموجود!
Call Now Button